Geçtiğimiz yılın sonlarında Çin’de başlayan ve hızlı bir şekilde tüm dünyada ve ülkemizde etkili olan Koronavirüs (COVID-19) salgını ile ilgili korunma yöntemleri ve salgının kontrol altına alınması için yapılması gerekenler hakkında üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek üzere değerli abonelerimize ve takipçilerimize bir bilgilendirme yapmak isteriz.
Koronavirüs ile ilgili Sağlık Bakanlığının hsgm.saglik.gov.tr internet sitesinden ayrıntılı bilgi alabiliriz. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından korona tatili boyunca sunulacak olan uzaktan eğitim portalına eba.gov.tr adresinden ulaşabiliriz. Ayrıca tüm bürolarımızda koronavirüs ile ilgili bilgilendirici broşürlere ulaşabilirsiniz.
Gelelim Koronavirüs nedir, Koronavirüs’ten nasıl korunurum, Koronavirüs bulaştı mı ve Koronavirüs bulaşınca ne yapmam lazım sorularının cevaplarına.
Koronavirüs Nedir?
2019 Aralık ayının sonlarında Çin’de ortaya çıkan ve insanda akciğerleri ve solunum sistemini etkileyen bir virüstür. Ateş, öksürük ve nefes darlığı şikayetlerine neden olur. Virüsün solunum yoluyla bulaştığı bilinmektedir. Coronavirus ailesindeki virüsler insanlarda ve hayvanlarda hastalık yapabilirler. Soğuk algınlığından MERS ve SARS gibi ciddi solunum yolu rahatsızlıklarının sebebi olabilirler. Günümüzde karşı karşıya olduğumuz salgının etkeni COVID-19 virüsüdür.
Koronavirüs'ten Nasıl Korunurum?
Koronavirüs zaten ortamda olan ve sıkça maruz kaldığımız bir virüs değildir. Bu nedenle bulaşması için hasta bir bireyle aynı ortamda bulunulması veya onun kullanarak virüs bulaştırdığı bir eşyaya temas edilmesi gerekir. Solunum yoluyla bulaşan bütün virüslerde olduğu gibi temizlik ve kişisel hijyen korunmanın ilk kuralıdır. Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen uzmanlar kolayca uygulayabileceğimiz korunma kurallarını çok çeşitli mecralarda halkımızın bilgisine sunmuştur. 14 Kuralı olarak isimlendirilen bu korunma tedbirleri şöyledir.
- Elinizi sık sık su ve sabun ile en az 20 saniye boyunca ovarak yıkayın.
- Soğuk algınlığı belirtileri gösteren kişilerle aranıza en az 3-4 adım mesafe koyun.
- Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burunu tek kullanımlık mendille kapatın. Mendil yoksa dirseğin iç kısmını kullanın.
- Tokalaşma, sarılma gibi yakın temaslardan kaçının.
- Ellerinizle gözlerinize, ağzınıza ve burnunuza dokunmayın.
- Yurtdışı seyahatlarinizi iptal edin ya da erteleyin.
- Yurtdışından dönüşte ilk 14 günü evinizde geçirin.
- Bulunduğunuz ortamları sık sık havalandırın.
- Kıyafetlerinizi 60-90 derecede normal deterjanla yıkayın.
- Kapı kolları, armatürler, lavabolar gibi sık kullandığınız yüzeyleri su ve deterjanla her gün temizleyin.
- Soğuk algınlığı belirtileriniz varsa yaşlılar ve kronik hastalığı olanlarla temas etmeyin, maske takmadan dışarı çıkmayın.
- Havlu gibi kişiler eşyalarınızı ortak kullanmayın.
- Bol sıvı tüketin, dengeli beslenin, uyku düzeninize dikkat edin.
- Düşmeyen ateş, öksürük ve nefes darlığınız varsa, maske takarak bir sağlık kuruluşuna başvurun.
Koronavirüs bulaştı mı? Bulaşınca ne yapmam lazım?
Koronavirüs bulaştığından şüpheleniyorsak sanki hastaymışız gibi diğer insanlara bulaştırmamak için 14 kuralı daha sıkı bir şekilde uygulamalı ve insanlarla kesinlikle temas etmemeliyiz. Sağlık Bakanlığı’nın bu adresteki online koronavirüs testinde durumumuzu değerlendirebiliriz. Koronavirüs belirtilerinin bulaşmadan sonra birkaç gün içinde ortaya çıkması nedeniyle bu süre zarfında bağışıklık sistemimizin güçlü olması için bol bol su içmeli, dengeli beslenmeli ve düzenli uyumalıyız. Hastalığın belirtilerini ortadan kaldırma ihtimali olduğundan hiç bir ilacı doktorumuz önermeden kesinlikle kullanmamalıyız. Belirtilerin bir veya birkaçının görülmesi, illa ki korona virüsü ile hasta olduğumuz anlamına gelmeyebilir. Bu yüzden panik yapmamalı, sakince tarif edildiği şekilde kuralları uygulamalıyız. Düşmeyen ateş ve öksürük şikayetimiz varsa hastalığı başkasına bulaştırmayacak şekilde en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıyız.